tag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post2422361893265260360..comments2023-09-05T12:02:00.176+02:00Comments on Trzy posiłki dziennie: Prawdziwa Caldo VerdeAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/18303042620613864235noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-5483839833659204252016-01-25T10:19:14.269+01:002016-01-25T10:19:14.269+01:00W Portugalii jest kapusta galicyjska używana do te...W Portugalii jest kapusta galicyjska używana do tej zupy. Couve portuguesa lub couve gallega,https://pt.wikipedia.org/wiki/Couve-galegaBeatahttps://www.blogger.com/profile/06590241715736330165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-6867655814902505992015-09-18T20:54:30.492+02:002015-09-18T20:54:30.492+02:00Zgadzam się absolutnie! Caldo verde NIE jest robio...Zgadzam się absolutnie! Caldo verde NIE jest robione z jarmużu!!! To specjalna odmiana kapusty niedostępna w Polsce. Można ją zastąpić jarmużem lub kapustą włoską, ale najlepiej posiać couve galega w ogródku i późnym latem cieszyć się prawdziwym smakiem zupy!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-18915227543887772622015-07-14T14:37:57.389+02:002015-07-14T14:37:57.389+02:00Z tym kieliszkiem porto do zupy to gruba przesada,...Z tym kieliszkiem porto do zupy to gruba przesada, porto jest do deserów i za każdym razem, gdy w Porto poprosisz o porto do obiadu, to krzywo patrzą i nie chcą podać, a jak są mili, to wytłumaczą, że nie ma mowy ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-90748951050234205932015-05-05T23:22:36.323+02:002015-05-05T23:22:36.323+02:00Oczywiście, już poprawiam :)Oczywiście, już poprawiam :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18303042620613864235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-27077943041473816862015-05-05T21:25:22.559+02:002015-05-05T21:25:22.559+02:00Jarmuż dodać do miski? a nie do garnka?:)
Świetny ...Jarmuż dodać do miski? a nie do garnka?:)<br />Świetny blog, czytam wszystko z ciekawością.Mątewkahttps://www.blogger.com/profile/13085069863653831254noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-75601976627110329692014-10-29T19:11:38.993+01:002014-10-29T19:11:38.993+01:00Właśnie zrobiłem dokładnie według tego przepisu i ...Właśnie zrobiłem dokładnie według tego przepisu i wyszła niesamowita! :) Ten aromat od razu przypomniał mi jak smakowała ona w swojej ojczyźnie, czyli Portugalii. Więc naprawde przepis bliski bliżej nieokreślonemu oryginałowi! A smakowała nawet osobom niechętnym do wprowadzania nowych dań w tradycyjnej kuchni polskiej. Dzięki za przepis i polecam wszystkim !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-20889416067629625022013-11-28T11:06:27.930+01:002013-11-28T11:06:27.930+01:00no nie, nie!:) tradycyjnie podstawą caldo verde je...no nie, nie!:) tradycyjnie podstawą caldo verde jest couve galega, w Polsce najbliżej jej do naszej kapusty pastewnej. To couve galega jest sprzedawana w supermarketach gotowych paczkach "caldo verde". W smaku jest rzeczywiście bliższa jarmużowi niż kapuście, ale to jeszcze co innego. Według mnie kapusta włoska przez swoją strukturę, konsystencję i smak najlepiej odpowiada galicyjskiej w polskich warunkach. Bo pastewnej na ludzkim rynku kupić się niestety nie da.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09248755411185969462noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-68112932753252257912013-03-05T13:20:01.871+01:002013-03-05T13:20:01.871+01:00Oryginalna nazwa "zielonych liści" to co...Oryginalna nazwa "zielonych liści" to couve manteiga. Słownik przetłumaczył to jako jarmuż. Swoją drogą - zupa bardzo smaczna w swojej prostocie :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-39626822277198150762012-09-11T16:56:52.883+02:002012-09-11T16:56:52.883+02:00Nie da się ukryć, że jarmuż należy do kapustnych w...Nie da się ukryć, że jarmuż należy do kapustnych więc jakby jedna rodzina. Jak tylko dostanę jarmuż wypróbuję go w tym daniu. <br />Sama korzystałam dotąd z włoskiej kapusty, ale tylko z zewnętrznych liści tych mocno zielonych i nierozpadających się podczas gotowania.dawny_basikhttps://www.blogger.com/profile/05929985437186815681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-72312291773619479702012-09-11T14:50:59.742+02:002012-09-11T14:50:59.742+02:00Widziałem w Porto w sklepach gotowy zestaw do przy...Widziałem w Porto w sklepach gotowy zestaw do przygotowywania caldo verde i tam był chyba jarmuż, ale nie postrzępiona wersja tylko gładka, po ugotowaniu pewnie żadna różnica. Wg portugalskiej wiki http://pt.wikipedia.org/wiki/Couve-de-folhas to właśnie jarmuż idzie do caldo verde, chociaż w haśle o caldo verde piszą o kapuście pastewnej, po angielsku collard greens. Jest jeszcze toskańska odmiana kalo nero, czarny jarmuż. Myślę, że po posiekaniu i ugotowaniu jakichkolwiek liści zielonej odmiany kapusty różnice są minimalne, natomiast użycie zwykłej kapusty, albo nawet włoskiej trochę jednak zmienia charakter zupyAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/18303042620613864235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-43431154293488823252012-09-11T10:20:24.221+02:002012-09-11T10:20:24.221+02:00Mam poważne wątpliwości co do tego jarmużu. Rozmaw...Mam poważne wątpliwości co do tego jarmużu. Rozmawiałam z moją kuzynką (gotującą i lubiącą kuchnię), która sporo lat mieszkała w Portugalii na temat głównego składnika caldo verde i twierdziła, że nie jest to ani kapusta włoska ani jarmuż. Osobiście robię tą zupę z kapustą włoską, ale muszę spróbować też z jarmużem (we Wrocku bywa do kupienia) i zobaczyć, która wersja jest bliższa tej, którą jadłam w Lizbonie.dawny_basikhttps://www.blogger.com/profile/05929985437186815681noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4558335515529162665.post-18814107027023744702012-09-10T22:11:26.479+02:002012-09-10T22:11:26.479+02:00Ciekawy post:)
Pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)Ciekawy post:) <br />Pysznie u Ciebie!<br />Pozdrawiam:)KUCHARNIA, Anna-Mariahttps://www.blogger.com/profile/17690217249124406683noreply@blogger.com