Fot. Kasia Klimczewska |
- 10 sztuk grzybów mun
- 10 sztuk grzybów shitake
- 1/3 szklanki zielonego ryżu
- 700 g tofu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Olej do smażenia
- 120 ml sosu sojowego
- Sok z połowy limonki
- 1/2 łyżeczki cukru
- Pół długiego czerwonego chilli pociętego na cienkie plasterki
Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie
przez 20 minut. Odcedzić i odcisnąć. Drobno posiekać. Płyn, w którym moczyły
się grzyby można dodać do zupy z następnego przepisu, żeby wzmocnić jej smak.
Wsypać zielony ryż do miski i
zalać zimną wodą. Poczekać 10 min. I odsączyć
Dokładnie odcisnąć tofu z
nadmiaru wody. Najlepiej robić to układając je na desce wyłożonej kilkoma
warstwami papierowych ręczników i przyciskając drugą ciężką deską. Dodać
pozostałe składniki i dokładnie zmiksować aż nabierze kremowej konsystencji.
Formować palcami małe okrągłe
ciastka i smażyć je na gorącym oleju na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na
papierowych ręcznikach
Połączyć składniki sosu i mieszać
aż cukier się całkowicie rozpuści. Podawać sos w małych miseczkach razem z
ciastkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz