fot. Kasia Klimczewska |
Kolejny wielki klasyk ulicznych grilli w Wietnamie. W przypadku tego dania konieczne będzie zdobycie liści al lot, zwanych betelem, które w Warszawie można kupić w Asia Tasty w Hali Gwardii, na Marywilskiej i w Wólce Kosowskiej. Niestety są nie do zastąpienia niczym innym.
- 500 g mielonej wołowiny
- 25-30 liści la lot
- 2 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej (czyli mniej więcej jedna duża łodyga)
- 2 łyżeczki proszku curry
- 1/4 szklanki posiekanej dymki (biała i zielona część)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
Sos nuoc mam cham
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 małe chilli drobno posiekane
- 2 łyżki soku z limonki
Wymieszać wszystkie składniki
poza liśćmi w misce i odstawić na 20 minut.
Liście przebrać odrzucając
zwiędłe i pożółkłe, opłukać i osuszyć. Obciąć zbyt długie ogonki.
Układać każdy liść lśniącą stroną
do dołu na desce, nałożyć do niego ok. łyżkę nadzienia i zrolować rękami w
podłużne cygaro. Spiąć je ogonkiem liścia albo wykałaczką.
Grillować je przez 5 min.
Najpierw stroną z ogonkiem, potem z drugiej.
Składniki sosu wymieszać z
niepełną szklanką gorącej wody i mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści
Może skorzystajcie z poradnika dietetycznego? Zobaczcie na stronę https://goodboxfit.pl/poradnik-dietetyczny/ tutaj macie fajne informacje. Możecie też skorzystać z ofert na dietę pudełkową na catering. zastanówcie się i korzystajcie.
OdpowiedzUsuń