czwartek, 14 czerwca 2012

Besugo al horno Pieczona dorada


Klasyczny hiszpański sposób przyrządzania dorady. Szybki niepracochłonny i efektowny.

1 duża dorada albo 2 dwie małe ok 1kg (wypatroszone i oczyszczone ale z zostawiona głową)
2 cytryny(z jedej wycisnąc sok a połowke drugiej pokroić na cienkie plasterki))
100ml oliwy
2 średniej wielkości ziemniakiobrane, pokrojone na plasterki i obgotowane
1 pomidor pokroony w plastry albo kilka pomidorków koktailowych przekrojonych na połówki
½ cebuli pokrojonej na plasterki
2 liście laurowe
1 szklanka wytrawnego białego wina


Dorada nabyta w Biedronce, gdzie ryby sprzedają hermetycznie zapakowane na tackach trzymanych w chłodni, co moim zdaniem jest dużo lepszym patentem niż prezentowanie ich wystawionych na lodzie. Cena też bardzo przyjazna- 12 zeta za dwie ryby wystarczające na kolacje dla dwojga. 


Nagrzać piekarnik do  200C/termoobieg180C. Z jednej strony ryby wykonać 2-3 skośne nacięcia i w każde wcisnąć wycinek cytryny. Naoliwić naczynie żaroodporne. Włożyć rybę naciętą stroną do góry.
rozłożyć ziemniaki, pomidory, cebule i liście laurowe dookoła ryb. Polać resztą oliwy, sokiem z cytryny i winem. Doprawić solą i pieprzem.
Przykryć folią i piec 20-25 minut, w razie potrzeby dolewając wina. Usunąć folie i piec jeszcze 10 minut aż ryba i ziemniaki się przyrumienią.
Przy okazji polecam w Biedronce fajne produkty portugalskie w dobrych cenach- chorizo, ostry ser z Azorów  Queijo de São Jorge, gotową mrożoną zapiekankę z dorsza i mrożone portugalskie ciasteczka z kremem pastéis de nata




1 komentarz:

  1. Fajny przepis, jadłam taką doradę w porcie w Blanes, ale następnym razem zastąpię sok z cytryny pomarańczowym. Pozdrawiam, Karina

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...